Nederland 01

NEDERLAND – 2008 Rondje Lauwersmeer | door Richard Mensch

12 april 2008 Lauwersmeer

09:00 Kazerne Jaap Deensgat.

Dit keer samen met mijn broer Patrick de avond voor de excursie naar het Lauwersmeer vertrokken. Vorig jaar ook de Excursie gedaan met Wild Nature Travel en gids Lieuwe van Welie. Toen samen met mijn vrouw en beiden vonden we het de moeite waard.

Ik was al eerder in het gebied geweest, ook al eens samen met de boswachter, en je merkt toch dat je zoveel meer ziet als er een gids bij is die het gebied kent. Ook is het leuk om andere vogel enthousiastelingen te ontmoeten. Zoals gezegd … we beginnen bij het Jaap Deensgat, waar de andere 2 vogelaars al staan, het zijn twee vriendinnen uit Bilthoven, en Lieuwe, onze gids is er ook al.

We zijn dus maar met een kleine groep, en hebben er zin in. We beginnen de excursie met de 800 meter lange loop naar de vogelkijkhut… één van de bekendste hutten van Nederland verzekert Lieuwe ons. Hier zijn al vele vogelsoorten gezien…

Baardmannetjes
Vorig jaar begonnen we hier met een IJsvogel… dit keer de Veldleeuwerik… Normaal staat er veel riet langs het pad naar de hut, maar dat is nu grotendeels gemaaid… Jammer toch… vorig jaar zaten hier heel veel Baardmannetjes. Nu heel wat minder, maar we zien ze toch.. het is vooral de stevige wind die er voor zorgt dat de baardjes laag in het riet blijven zitten.

Tevens zorgt de wind voor rode wangen… het is erg fris… hier in het noorden scheelt het al snel een jas, zeg maar!

We zien ook een twintigtal Kemphanen regelmatig in een groepje op en neer vliegen… bij de kijkhut wacht ons een Rietgors (mannetje). Daarvoor hoorden we door de wind nog wel het geluid van de Blauwborst, maar hij liet zich nog niet zien.

Vanuit de hut zien we nog wat Bonte Kraaien, Buizerd, Veldleeuwerik, Scholekster en Kievit…, regelmatig vliegen er Grauwe en Kolganzen over.

Zingende Graspiepers, Brandgans en Bergeenden en een Groenpootruiter worden ook nog gescoord. Ook vallen de vele Knobbelzwanen op.

Ja hoor… een Klapekster
We vervolgen onze weg langs het meer, en terwijl we even later uit de auto stappen, krijgen we van andere vogelaars te horen dat er een Klapekster is gezien langs de kustweg. Het is koud, en Lieuwe stelt voor om te proberen de Klapekster te vinden, en daarna een lekkere bak koffie te scoren. Dat laatste klinkt inmiddels misschien nog beter dan de Klapekster… Het is frisjes!!

We rijden achter Lieuwe aan, hij rijdt een paar kilometer de kustweg af, parkeert de auto, stapt uit, zet de telescoop neer, en roept: ‘Ik heb hem!!’

Ja hoor!! … Ja, echt waar!! … Sorry, ik gok het maar hoor jongens !!

Lijkt me een goede casino-kandidaat! Maar hij heeft de Klapekster echt gevonden, de vogel zit er keurig bij en laat zich goed zien.

We genieten van het moment. Terugrijdend naar de haven, stopt Lieuwe nog even…. Zag vluchtig nog een Havik wegduiken… we hebben het niet allemaal gezien, maar hij blijft scherp.

Koffie
De koffie is heerlijk, en de Bantpolder is ons volgend tafereel. Inmiddels hebben we het zonnetje in de rug, wat een mooi licht op de Bantpolder geeft, en de daar (veel) aanwezige vogels.

Veel Brandganzen, glanzende Kieviten, we zien een mooie groep Goudplevieren, en er vliegt nog een Torenvalk langs. Hoogtepunt is toch de Slechtvalk, die ver weg op de dijk zit. Deze gaat jagen, en paniek breekt uit… Het is een prachtig schouwspel, al die brandganzen de lucht in, en wat een geluid brengt dat voort.

Documantaire…
We kunnen haar goed zien jagen, het lukt haar overigens niet iets te vangen. Overal waar we kijken hangen er ganzen in de lucht, het is alsof je midden in een documentaire zit! We gaan door naar de Ezumakeeg, en daar vinden we veel eendensoorten, Kluten, IJslandse Grutto’s en zien we een Reuzenstern!

Het schijnt ook een goede plek te zijn om de Zeearend te zien, maar deze is al een tijd niet meer waargenomen en is waarschijnlijk vertrokken. Jammer, stiekem toch een van de redenen om vandaag hier te zijn. Maar ja, we kunnen het niet allemaal tegelijk hebben.

JONGENS, EEN ZEEAREND !!
We gaan nog even naar de Kollumerpomp. Daar aangekomen, loopt Lieuwe richting een veldje 50 meter van de parkeerplaats vandaan. De aandacht is gewekt (door wat later een Blauwe Reiger is), door een grote vogel die met een lange nek weg vliegt. Lieuwe dacht misschien aan een kraanvogel, als plots tussen het hoge gras een enorme vogel wegvliegt.

JONGENS – JONGENS – EEN ZEEAREND!! Dit wordt nog een keer of 3 herhaald en als we ons omdraaien zien we Lieuwe enthousiast wijzen… Tjee zeg, zo dichtbij…, we kunnen het bijna niet geloven. De vogel probeert snel hoogte te maken, maar de wind is niet meer zo sterk en de arend moet flink zwoegen.

Zo zeg…, is dit een binnenkomer!? We kunnen de arend nog een tijdje goed zien, en we gaan langzaam naar de uitkijkheuvel. Daar aangekomen hebben we een prachtig uitzicht over het riet. Nog mooier wordt het als er continu Bruine Kiekendieven aan het baltsen zijn. Wat een prachtig schouwspel is dat. De kleur van de vogels en het riet, samen met de flauwer wordende zon, kleurt het geheel als een schilderij.

Ook zien we nog Watersnip, Grote Zilverreiger, Zomertaling, Blauwborst, en Dodaars.

Zwarte Wouw
Ja, en dan is de dag alweer bijna afgelopen. We bedanken Lieuwe voor deze geslaagde dag, en we zien uit naar juni waar er in ieder geval 2 van ons ook weer bij zullen zijn in het Fochteloërveen. Mijn broer en ik rijden terug, en zien Lieuwe die ons vooruitgegaan was, alweer langs de kant van de weg staan, met de kijker in de hand.

Ja, je bent vogelaar of niet… Het blijkt een Zwarte Wouw te zijn… Ach…, het kan allemaal slechter.

Met bijna 80 soorten op 1 dag hebben we dan ook zeker goed gescoord.

Lauwersmeer… – ‘Wauw’-ersmeer!

Richard Mensch