Debby Doodeman

Debby Doodeman bij het oehoes ringen.

Debby Doodeman

Voor een aantal bootexcursies op het IJsselmeer werken wij samen met Fogol, een bedrijf dat als doelstelling heeft de natuur op een positieve manier bij een grote groep mensen onder de aandacht te brengen. Fogol is in 2009 opgericht door Debby Doodeman.

Kennis, ervaring en passie zijn in het bedrijf samengebracht. Fogol verzorgt de complete organisatie van één- of meerdaagse excursies en evenementen. Debby is een gepassioneerde vogelaar en ze weet haar enthousiasme zonder moeite op anderen over te brengen. Debby: “In mijn kinderjaren begon mijn grote interesse voor de natuur en alles wat hier in leeft. Vooral vogels trokken mijn aandacht. Zelf vogels kijken, maar ook onderzoek en fotografie: alle facetten boeien me in grote mate. Maar er was een nog een andere ‘drive’; namelijk de wens om bij mensen meer kennis, begrip en waardering voor natuur en landschap krijgen zodat ze daar in hun handelen meer rekening mee te houden. In eerste instantie deed ik dit door over natuur artikelen en foto’s te publiceren, onder andere via freelance opdrachten voor het Noordhollands Dagblad. Ook bij de KNNV afdeling Hoorn heb ik veel ervaring opgedaan. Sinds 2009 zet ik weer nieuwe stappen, namelijk door zelf of in opdracht excursies en evenementen te organiseren.”

Bij de door Fogol georganiseerde evenementen wordt Debby bijgestaan en geadviseerd door personen die beroepsmatig en vrijwillig met de natuur en het milieu te maken hebben. “Ik heb inmiddels een breed netwerk opgebouwd, zowel met vogelliefhebbers als professionele onderzoekers tot beleidsmedewerkers uit de wereld van natuur en milieu. Geregeld doe ik ook zelf mee met onderzoek aan vogels op het IJsselmeer en daarbuiten. Hierdoor ben ik in de gelegenheid het grote publiek letterlijk mee te laten kijken bij wetenschappelijk onderzoek. Een goed voorbeeld is de zwartesterntocht waarbij de opvarenden konden zien hoe een vogel geringd werd.”

Tot slot zegt Debby: “Mijn doel? Dat zoveel mogelijk mensen net zoveel plezier beleven aan de natuur als ikzelf!”