Contactformulier Wild Nature Travels

  Als u dit formulier opstuurt dan krijgt u na ontvangst een bevestiging en nemen wij vrijblijvend contact met u op voor de mogelijkheden. Op onze home-page staat hoe een en ander werkt: Wij bieden uitsluitend maatwerk aan. U kunt zich dus niet inschrijven voor een willekeurige groepsreis.


  Geef uw keuze aan:


  Ik wil graag contact met u i.v.m. de reis / excursie:

  Uw gegevens:

  Aanhef: MeneerMevrouw

  Uw naam:

  Adres: Nummer:

  Postcode: Woonplaats

  Uw geboortedatum:

  Uw telefoonnummer (vast): Uw mobiele nummer:

  Uw e-mailadres:


  Hoe heeft u van ons gehoord?

  via vriendenvia Vogelshet Vogeljaarhet Vogelfestivalplaatselijke VWGvia internet zoekenvia Rootzvia SOVON-daganders namelijk:


  Inschrijving op volgorde van binnenkomst.

  De reizen binnen Europa zijn exclusief vlucht. Andere bestemmingen zijn inclusief vlucht.

  Prijzen en data

  Kleine prijswijzigingen blijven voorbehouden. Data buiten Europa onder voorbehoud i.v.m. vliegschema's luchtvaartmaatschappijen. Prijzen op basis van 2-persoonskamers (bij uitzondering drie per kamer).

  Inbegrepen zijn: alle vervoer in het land van bestemming, overnachtingen, entrees, maaltijden en gids(en). Toeslag 1-persoonskamer: zie vermelding bij de reis.

   

  Vroegboekkorting

  Zie voor de vroegboekkortingen de vermelding bij de reisbeschrijving (info/tips).

  Betaling en voorwaarden

  Aanbetaling € 300,00 p.p., op rek. nr: NL82 INGB0007303323 van Wild Nature Travels.

  Na ontvangst krijgt u een bevestiging.

  Het volledige bedrag dient uiterlijk 6 weken voor aanvang van de reis bij ons binnen te zijn. Een reisverzekering en een annuleringsverzekering raden wij u aan. Lees vooraf de algemene voorwaarden.

   

   

   

  Wild Nature Travels | Jacob van Strijplein 67 1816 NV Alkmaar

  rek. nr: NL82 INGB0007303323 | KvK-nr: 37069119 - tel: 0654 63 77 66


  Ik heb kennis genomen van de reisomschrijving en -voorwaarden.

  Ethiopië: het andere Afrika (± 22 dagen)
  • beste tijd: november / februari
  • vanwege de veiligheidssituatie is deze reis voorlopig afgelast

  o.l.v. Karel Beylevelt en Johan Bos

  Ethiopische wolf (© Johan Bos)

  prijsindicatie: € 4.990,00 p.p. (minimaal 5)

  1. geschikt voor alle natuurliefhebbers
  2. accent ligt op fotografie
  3. maximaal aantal deelnemers: 12
  4. reis begint op Schiphol
  5. incl. vliegticket
  6. excl. eigen verzekeringen
  7. excl. drankjes aan de bar
  8. toeslag 1-persoonskamer € 540,00
  9. vroegboekkorting (9 mnd) van € 200,00

  Datum kan in overleg gewijzigd worden. Indien genoemde gids onverhoopt niet beschikbaar is dan zorgen wij voor een gelijkwaardige vervanger.


  Algemeen

  Ethiopië is een van de meest bijzondere landen van het Afrikaanse continent. De enorme afwisseling in landschappen maakt het mogelijk dat hier maar liefst 23 endemische vogelsoorten zijn te vinden. Daarnaast zijn er ook endemisch zoogdieren, waaronder de prachtige Ethiopische wolf en de indrukwekkende gelada-baviaan. De mensen zijn bijzonder vriendelijk en gastvrij. Deze natuur- en vogelreis is aantrekkelijk voor iedereen die eens iets bijzonders wil ervaren en dieren wil fotograferen die weinig schuw zijn.

  Reisleider Karel Beylevelt kent Ethiopië goed. Hij heeft er familie wonen. De reis is zeer afwisselend. We zullen veel verschillende habitats, landschappen en culturen te zien krijgen. De definitieve volgorde van de reis wordt vrij kort voor vertrek bepaald i.v.m. de toestand van de wegen en de situatie met het weer.

  wattled ibis, striped kingfisher, Afr. openbill stork, Ethiopische wolf (© Johan Bos)

  Reisbeschrijving
  Ethiopië is ongetwijfeld een van de mooiste reisbestemming van Afrika. De beroemde Rift-vallei loopt van noord naar zuid door het land. Daar gaan we veel van zien. In Bale Mountains, met een hoogte van 4400 meter, ligt op de hoogste toppen mogelijk sneeuw. Het kan in dit zeer bergachtige land vrij heet en redelijk koud zijn. Het is goed hiermee rekening te houden. Regen is altijd mogelijk.

  Abbessijnse grondraaf, witnekraaf, Hemprich’s hornbill, black-winged lovebird (© Johan Bos)

  Vrij onbekend is de enorme vogelrijkdom van Ethiopië. Tijdens deze drie weken durende reis, kunnen we tussen 300 en 400 soorten in de kijker krijgen. Daaronder bevindt zich een groot aantal van de 23 endemen die het land rijk is. Ook de zoogdieren die we kunnen zien krijgen zijn vaak uniek. Meest bijzonder zijn de dag-actieve Ethiopische wolf en de gelada-baviaan met zijn prachtige lange haren.

  De reis begint in Addis Ababa, dat op 2400 meter hoogte ligt. Daardoor is het hier niet echt heel warm. In de omgeving van de hooglanden, die doorsneden worden door steile canyons, gaan we op zoek naar de eerste endemen van de reis. Blue-winged Goose, Wattled Ibis, White-collared Pigeon, Abyssinian Woodpecker en Abbysinian Longclaw (een leeuwerikachtige) zijn enkele van de endemen die we hier kunnen vinden.

  Kratergebied
  Vervolgens gaan we naar een kratergebied, Debre Zeyt, met onverwachte uitzichten en vogels. Dan gaan we langs de meren in de Riftvalley, Lake Shala, Lake Abyata en Lake Langano. Hier verblijven grote aantallen watervogels, 2 soorten flamingo’s, aalscholvers, pelikanen en vele soorten steltlopers, waarbij ook onze noordelijke soorten die in hun overwinteringsgebieden zijn gearriveerd.

  zwartekroonkraanvogel, pygmee goose, pygmee falcon, Rouget’s rail (© Johan Bos)

  Per boot gaan we het meer verkennen. We kijken of we de kolonie Abdims Storks kunnen vinden. Op de wal kunnen we naast lokale soorten als de Abysinian Ground Hornbill ook veel Europese soorten als boerenzwaluw, fitis, kwikstaarten en interressante tapuiten zien. We kunnen zowel de Europese hop als de Afrikaanse hop treffen. Dan gaan we naar National Park Arba Minch met veel roofvogels, nijlpaarden en krokodillen. Ook hier maken we een boottocht. Door uitgestrekte gebieden met olifantsgras rijden we vervolgens naar de omgeving van Yabello. Naast kans op Bruine Slangenarend, Secretarisvogel en Struisvogel, is dit bij uitstek het gebied voor de endemische Stresemann’s Bushcrow.

  oryx, luipaard, mountain nyala, oostelijke franjeaap (© Johan Bos)

  Met wat geluk vinden we de White-tailed Swallow, die nog steeds niet goed gefotografeerd is, dus grijp uw kans want dit is een moeilijke endemische soort. We vervolgen we onze tocht naar de Genale-rivier en de grasvlakten rond Negele en maken kans op verschillende soorten antilopen. Het vinden van de endemische leeuwerik Sidamo Lark is mogelijk, maar in dit uitgestrekte landschap niet eenvoudig. We proberen het in ieder geval.

  Awassa en Bale Mountains
  Dan omlaag naar een prachtig meer, Awassa, voor verschillende soorten ijsvogels en de Spotted Creeper, een soort grote boomkruiper, wordt in de hogere bomen vrijwel altijd gezien. Om de Giant Kingfisher en Black Crake te zien gaan we er weer met een boot op uit. Vervolgens gaan we naar Bale Mountains, het beste vogelgebied van Oost-Afrika. Een onverwacht hoog gebergte met reuzenlobelia’s en prachtige vergezichten. De weg voert over het Senetti Plateau. De top van Bale ligt boven de 4000 meter, maar zo hoog gaan we niet. Het ziet er wel spectaculair uit met de nevels die van het laagland over deze ongerepte vlakte kunnen trekken!

  Naast relictsoorten als Alpenkraai en Casarca zien we hier Rouget’s Rail, Spot-breasted Plover en mogelijk ook Wattled Crane. De Ethiopische wolf, of ook wel met de oude naam Simien Fox genoemd, heeft hier zijn jachtgebied. De Giant Molrat is zijn voornaamste prooidier, en we kunnen als we geluk hebben ook puppies van de wolven zien. Ze zijn vooral overdag actief en niet heel schuw. De oprukkende veeteelt maakt het overleven van deze zeer elegante roofdieren er niet gemakkelijker op, maar er wordt hard gewerkt aan lokale beschermingsacties.

  Ethiopische wolf (© Johan Bos)

  Nevelwoud

  Door het dichte Harena forest, een nevelwoud, kunnen we de Ruspoli’s Turaco tegenkomen, al is dat niet eenvoudig vanwege de degradatie van het bos en de uitgestrektheid van het gebied. De vogel is genoemd naar een Italiaanse prins die ooit het eerste exemplaar verzamelde, prepareerde en naar Italië stuurde. De prins werd op zijn tocht in Afrika gedood door een olifant en de verzamelde vogel werd pas jaren later uitgepakt en als nieuwe soort voor de wetenschap beschreven.

  Dan gaan we naar National Park Awash, waar het heet kan zijn. Dit is zeer indrukwekkend. Een ontmoeting met de Kori-trap en een van de vele soorten gieren is mogelijk. Hier jaagt ook Pygmy falcon, vinden we mogelijk trappen, zien we duikers en met enig geluk de Ethiopische ondersoort van het luipaard (in 2010 gezien). Bat-eared fox kan goed, maar deze is soort is erg schuw. De bloedstollend mooie Beisa oryx is iets gemakkelijker, maar het gebied is zeer uitgestrekt.


  Papyrusboten
  We besluiten de reis weer in de highlands noordelijk van Addis. We bezoeken een indrukwekkende kloof waar we de Ankobar Sijs en Black-headed Siskin zullen zoeken en tevens gaan speuren naar de endemische geladabaviaan. We nemen rustig de tijd om hier van al dit moois te genieten. De kloof hier is ook de plek waar de White-winged cliff chat vrij goed te doen is. De kans op lammergier, oorgier en Ruppelsgier is groot. In het iets lager gelegen gebied even verderop kunnen we ontmoetingen hebben met zwartekroonkraanvogels.

  De gelada-baviaan leeft alleen in Ethiopië (© Johan Bos)

  Via de kloof rijden we terug richting Addis Abeba, waar we de volgende dag ons opmaken om naar huis toe te gaan.

  Het is nog wel belangrijk om te melden dat de hier genoemde soorten slechts een kleine afspiegeling is van wat mogelijk is in Ethiopië. Tijdens de verplaatsingen zullen we regelmatig stoppen om natte gebiedjes, boomtoppen of veldjes af te speuren. Het is altijd spannend vogelen in dit land en we zullen regelmatig moeten improviseren.

  Afr. visarend, Stresemann’s bush crow, spot-breasted plover, blue-breasted bea-eater (© Johan Bos)

  Dagritme
  Tijdens deze reis in Oost-Afrika staan we om ongeveer 06.30 uur op. Rond de klok van 07.30 uur starten de excursies. Het is dan voldoende licht, maar nog niet te warm. Behalve in Addis Abeba verblijven wij niet in gewone toeristenhotels. We streven ernaar altijd goede, schone lodges te bezoeken. Het voedsel is eenvoudig en lekker. De invloed van de Italiaanse keuken is overal merkbaar. De specialiteit, het vleesloze fasting food (niet te verwarren met fastfood!), is beslist de moeite van het proberen waard.

  Klimaat
  Ethiopië kent veel klimaatverschillen. Het kan heel warm zijn, maar voor Afrikaanse begrippen ook koud. ’s Nachts kan het flink afkoelen. Met de kledingkeus is het belangrijk hier rekening mee te houden. De zon is op deze hoogte krachtig. Een goede zonnebril en een pet kunnen heel nuttig zijn.

  Accommodatie
  De reis gaat grotendeels naar gebieden waar toeristische voorzieningen simpel zijn.

  Flexibiliteit
  Reizen in Afrika betekent: kans op verrassingen. Deze reis is voorbereid met de hulp van betrouwbare contactpersonen. Soms is het mogelijk dat het programma aangepast moet worden. We rekenen in dat soort situaties op enige souplesse van de deelnemers.

  Conditie
  In de reis zijn enkele wandelingen opgenomen. Eenvoudige wandelingen, die in combinatie met het klimaat toch anders aanvoelen dan in Nederland. Een normale lichamelijke conditie is voldoende. De afstanden die we afleggen met de auto zijn soms lang, aangezien we van zo veel mogelijk mooie plekken willen genieten. Waar mogelijk doen we ook af en toe een lokale markt aan.

  Gezondheid
  U kunt bij de GGD informatie krijgen over vaccinaties, etc.

  Vogelgids / meer informatie:

  Birds of East-Africa 
  Terry Stevenson & John Fanshawe
  ISBN: 978-0-7136-6541-3

  Birds of the Horn of Africa
  Nigel Redman, Terry Stevenson John Fanshawe
  ISBN: 978-0-7136-7347-0

  • onder voorbehoud van mogelijke actuele wijzigingen.
  • de volgorde van programma-elementen kan omgedraaid worden, etc.
  • data onder voorbehoud i.v.m. vliegmaatschappijen.
  • boek tijdig want het aantal plaatsen is beperkt

  roodsnavelossenpikker, gierparelhoen, witbuiktrap, blauwvleugelgans (© Johan Bos)