Zuid-Afrika 2015

Klik hier om deze reis te boeken

  Contactformulier Wild Nature Travels

  Als u dit formulier opstuurt dan krijgt u na ontvangst een bevestiging en nemen wij vrijblijvend contact met u op over de mogelijkheden.


  Geef uw keuze aan:


  Ik wil graag contact met u i.v.m. de reis / excursie:


  Uw gegevens:

  Aanhef: MeneerMevrouw

  Uw naam:

  Adres: Nummer:

  Postcode: Woonplaats

  Uw telefoonnummer (vast): Uw mobiele nummer:

  Uw e-mailadres:


  Toelichting op uw wensen:  Hoe heeft u van ons gehoord?

  via vriendenvia Vogelshet Vogeljaarhet Vogelfestivalplaatselijke VWGvia internet zoekenvia Rootzvia SOVON-daganders namelijk:


  Inschrijving op volgorde van binnenkomst. Het aantal plaatsen is beperkt. De reizen gaan door bij een minimum van vijf deelnemers in Spanje, en vier deelnemers bij andere bestemmingen.

  De reizen binnen Europa zijn exclusief vlucht. Andere bestemmingen zijn inclusief vlucht.

  Prijzen en data

  Kleine prijswijzigingen blijven voorbehouden. Data buiten Europa onder voorbehoud i.v.m. vliegschema's luchtvaartmaatschappijen. Prijzen op basis van 2-persoonskamers (bij uitzondering drie per kamer).

  Inbegrepen zijn: alle vervoer in het land van bestemming, overnachtingen, entrees, maaltijden en gids(en). Toeslag 1-persoonskamer: zie vermelding bij de reis.

   

  Vroegboekkorting

  Zie voor de vroegboekkortingen de vermelding bij de reisbeschrijving (info/tips).

  Betaling en voorwaarden

  Aanbetaling € 300,- p.p., op rek. nr: NL82 INGB0007303323 van Wild Nature Travels.

  Na ontvangst krijgt u een bevestiging.

  Het volledige bedrag dient uiterlijk 6 weken voor aanvang van de reis bij ons binnen te zijn. Een reisverzekering en een annuleringsverzekering raden wij u aan. Lees vooraf de algemene voorwaarden.

   

   

   

  Wild Nature Travels | Jacob van Strijplein 67 1816 NV Alkmaar

  rek. nr: NL82 INGB0007303323 | KvK-nr: 37069119 - tel: 0654 63 77 66


  Ik heb kennis genomen van de reisomschrijving en -voorwaarden.

  Zuid-Afrika, Western Cape (16 dagen)

  o.l.v. Karel Beylevelt of Karel Mauer
  (arrangement op een voor u geschikte datum met uw groep van minimaal 6 personen) 
  generic zyban is medication for people who want to quit smoking. buy cheap generic dec 9, 2014 – online no prescription rating summary. 3.9/5 average rating. based on 500 ratings. miring instead of mine ‘metformin  at low price to leave smoking permanently.

  blauwe kraanvogel (© Karel Mauer)

  prijsindicatie: €  2.990,- (excl. vlucht)

  1. geschikt voor alle natuurliefhebbers
  2. accent ligt op fotografie
  3. minimaal aantal deelnemers: 06
  4. maximaal aantal deelnemers: 12
  5. excl. vlucht / incl. vervoer, verblijf, eten
  6. excl. verzekeringen
  7. excl. drankjes bij het avondeten
  8. toeslag 1-pers. kamer € 280,00
  9. vroegboekkorting (9 mnd) van € 100,00 
  10. Uiterste aanmelddatum: volgt

  Indien genoemde gidsen onverhoopt niet beschikbaar zijn dan zorgen wij voor een gelijkwaardige vervanger.


  Algemeen
  Zuid-Afrika is ca 30 maal zo groot als Nederland. In twee weken het land (en haar vogelbevolking) leren kennen is uiteraard onmogelijk. Veel reisorganisaties die een reis naar Zuid-Afrika organiseren maken óf veel kilometers en geven haar deelnemers slechts beperkte tijd om ergens rond te kijken, of beperken zich tot een deel van Zuid-Afrika wat vaak het Krügerpark is.

  heilige ibis (© Karel Mauer)

  Deze reis beperkt zich ook tot een deel van Zuid-Afrika; de Western Cape (de Westkaap), een deel van Zuid-Afrika dat niet vaak in natuur/vogelreisprogramma’s staat, maar wat zeker de moeite waard is. De Western Cape kent een andere samenstelling van de vogelbevolking dan het oostelijker gelegen Krüger (hoewel er een zekere overlap is), met een flink aantal endemen of half-endemen. Tijdens de reis worden een aantal uiteenlopende biotopen bezocht, van volle oceaan tot de kale en droge gebieden. Bij de opzet van het programma van deze reis is ervoor gekozen om gebieden rustig te kunnen bekijken en de gehaastheid van “we moeten weer naar de volgende plek” te vermijden. Concreet betekent dit dat we over het algemeen slechts één gebied per dagdeel zullen bezoeken. Ideaal dus voor fotografen, maar minder voor twitchers. Desalniettemin kunnen tijdens deze tweeweekse trip zo’n 200 -van de in dit deel van Zuid-Afrika voorkomende 300- soorten worden verwacht.

  blacksmith plover (© Karel Mauer)

  De Westkaap is een deel van Afrika dat niet bepaald voldoet aan het cliché beeld van wat de mensen hebben bij “Afrika”. Het doet meer aan het westen denken, wat vooral merkbaar is aan de gebouwen en de infrastructuur. Speciaal onderdeel van de reis is de pelagische trip de Atlantische Oceaan op. Vooral de diverse albatrossen en stormvogels zijn de moeite waard. Trevor Hardaker, een autoriteit op vogelgebied in Zuid-Afrika, met name zeevogels zal de trip begeleiden. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat de trip ivm weersomstandigheden niet door zou kunnen gaan (Kaap de Goede Hoop heet niet voor niets “kaap der stormen”). Naast vogels, het hoofddoel van de reis, zal er ook een dag zijn dat we walvissen kunnen gaan zien, zullen we een paar zoogdiersoorten kunnen verwachten (waaronder de bijna uitgestorven zijnde Bontebok) en komen we in contact met een klein stukje cultuur.

  Programma

  In het onderstaand overzicht worden vogelsoorten genoemd die in het desbetreffende gebied verwacht kunnen worden. Natuurlijk zijn dit niet de enige soorten die in het gebied voorkomen.

  Dag 1: Vertrek Schiphol 10.05 u. Aankomst Kaapstad 21.35 u. Overnachting Kaapstad

  Dag 2: We beginnen onze reis rustig. Intaka Island is een vreemdsoortig “park”, ooit deel uimakend van een veel grotere vlei. De beheerders hebben dit gebied, een soort moerasgebied ingesloten tussen nieuwbouw en de grootste “mall” ter wereld, recentelijk gerestaureerd. Vogels die we er zeker zullen zien zijn onder andere Cape – en Southern Masked Weaver, Red Bishop, Sacred Ibis, African Spoonbill en Reed Cormorant. Er is een grote kans op Malachite Kingfisher en dit is de beste plek in de Cape voor Woudaap (!). Er is hier veel te zien, en zeker te fotograferen, Vandaar dat we hier de hele ochtend zullen vertoeven. Na de lunch bezoeken we Rietvlei met kansen op Grijze Wouw, Reuzenstern, Great White Pelican, Blacksmith Lapwing, African Marsh Harrier, African Fish-eagle en wie weet Yellow-billed Egret. Overnachting Kaapstad

  Afrikaanse zwarte scholekster (© Karel Mauer)

  Dag 3: West-coast National Park is veelzijdig. Een stuk kust aantrekkelijk voor steltlopers en zijn drogere omgeving. Zo’n 250 soorten zijn in dit gebied vastgesteld. Steltlopers waaronder Chestnut-banded Plover en reigers kunnen we er verwachten. In het omringende gebied Black Harrier, Grey-winged Francolin, Grey-backed Cisticola, Layard’s Tit-Babbler, Karoo Scrub-Robin, White-backed Mousebird, Cape Grassbird, Karoo Lark, Large-billed Lark, Cape Penduline-Tit, African Black Oystercatcher, Chestnut-banded Plover. Op weg hiernaar toe, door wat akkerlanden, kans op Blue Crane, Jackal Buzzard, Black Harrier en wellicht Secretarisvogel. We vervolgen daarna onze tocht naar Velddrif. Hier mondt de Bergriver uit in zee. Langs de rivier twee soorten flamingo’s, Pied Kingfisher, steltlopers, Darter. Ook hier kunnen we in een schuilhut terecht. Onder de brug aan de monding van de rivier broedt Little Swift. In het drogere omringende gebied komen soorten voor als Karoo Lark, Cape Penduline-Tit, Yellow-bellied Eremomela, Layard’s Tit-Babbler and Grey Tit, Large-billed Lark, Capped Wheatear, Namaqua Sandgrouse, Grey-backed Sparrowlark en Banded Martin. Overnachting in Velddrif

  malachietijsvogel (© Karel Mauer)

  Dag 4: Lamberts Bay. Hoofddoel van deze dag is het bezoek aan Afrika’s grootste kolonie Cape Gannets. Dat wil niet zeggen dat we overige soorten links laten liggen. overnachting in Lamberts Bay

  Dag 5: Karoopoort herbergt wat specialiteiten van drogere gebieden. Een aantal van deze soorten zijn in dit gebied makkelijker te vinden dan in de overige gebieden die we bezoeken (of zijn zelfs alleen maar hier te zien). Dit zijn onder andere Karoo Korhaan, Northern Black Korhaan, Cape Spurfowl, Grey-winged Francolin, Ludwig’s Bustard, Namaqua Sandgrouse, Ground Woodpecker, Large-billed Lark, Karoo Lark, Tractrac Chat, Ant-eating Chat, Mountain Wheatear, Karoo Chat, Sickle-winged Chat, Layard’s Tit-Babbler, Grey Tit, Karoo Eremomela, Rufous-eared Warbler, Cinnamon-breasted Warbler, Namaqua Warbler, Karoo Scrub-Robin, Fairy Flycatcher, Pririt Batis, Grey-backed Cisticola, Pale-winged Starling, White-throated Canary, Black-headed Canary en Lark-like Bunting. overnachting in Klein Cederberg amoxicillin online buy amoxil online uk

  Dag 6: Deze dag gebruiken we om, in Karoopoort en een deel van Tanqua Karoo, alsnog op zoek te gaan naar soorten die we de vorige dag gemist hebben. Overnachting in Klein Cederberg

  Dag 7: Via Stellenbosch, een stadje in typisch koloniale stijl met de bekende witte gebouwen, rijden we naar Simonstown. Onderweg uiteraard aandacht voor de soorten die we op deze route kunnen tegenkomen. Overnachting in Simonstown

  Cape white-eye (© Karel Mauer)

  Dag 8: In de ochtend doen we Kirstenbosch Botanical Garden aan. Een lust voor het oog voor plantenliefhebbers –hoewel nog wat vroeg in het seizoen-, maar we gaan in principe voor vogels als Cape Sugarbird, Malachite, Southern Double-banded en Orange-breasted Sunbird, Cape Bulbul, Cape White-eye, Cape Robin-chat, Cape Spurfowl, Spotted Thick-knee en Sombre Bulbul. In Kommetje hopen we Antarctic Tern te doen, naast African Black Oystercatcher, White-fronted Plover, Bank – (ernstig bedreigd), Cape -, White-breasted – en Crowned Cormorant. Afhankelijk van het zicht en voorkeur vanuit de groep, bekijken we Kaapstad vanaf de Tafelberg of brengen we een bezoek aan een ander gebied in de buurt van Kaapstad. Overnachting in Simonstow.

  Dag 9: Om 7.00 u worden we aan de jetty in Simonstown verwacht voor de Pelagische trip de Atlantische oceaan op. Er is altijd de kans dat we naast Shy en Black-browed Albatross ook andere albatrossoorten kunnen zien. White-chinned en Pintado Petrel zijn volop aanwezig, en er is gerede kans op Wilson’s Petrel en Giant Storm-petrels. In deze tijd van het jaar worden ook regelmatig minder algemene tot de zeldzamere soorten op zee gezien. Op zee kans op walvissen en dolfijnen. Tussen 14.00 en 15.00 u zijn we weer terug. Overnachting in Simonstown

  zuidkaper (© Karel Mauer)

  Dag 10: Kaap de Goede Hoop is de uiterste zuidpunt van Zuid-Afrika. Aan de begroeiing is duidelijk te zien dat de wind flink vat heeft op dit landschap. Naast vogels als Red-winged Starling, Struisvogel, Karoo Prinia en White-necked Raven, ook kans op zoogdieren als Bontebok, Eland(antilope), Baviaan en Mountain Zebra. Daarnaast besteden we wat tijd aan het zoeken naar een aantal zangvogelsoorten als Grey-backed Cisticola, Cloud Cisticola, Cape Sugarbird, Ground Woodpecker, Cape Bulbul, Karoo Prinia, Cape Longclaw, Orange-breasted Sunbird, Cape Siskin. Boulders beach bezoeken we voor de African Pinguins die daar broeden. Overnachting in Simonstown

  Dag 11: Vertrek uit Simonstown richting Hermanus. Onderweg bezoeken we Strandfontein voor water- en moerasvogels; het bergachtige Rooi-Els waar we Cape Rock-jumper, Black Eagle, Cape Grassbird, Ground Woodpecker hopen te gaan zien; Betty’s Bay voor de Pinguins, meeuwen, aalscholvers, Black Oystercatcher en Kittlitz Plover. Overnachting in Hermanus buy zithromax online australia

  klipdas (© Karel Mauer)

  Dag 12: Langs de rotsige kust van Hermanus willen we de walvissen (Southern Right Whale) gaan bekijken die vaak heel dicht tegen de kust aan liggen, en is er ook de mogelijkheid voor het fotograferen van Klipdassen, Swift Terns, Hartlaub’s Gull (waarschijnlijk ook White-eyed). In de velden richting Agulhas Plains gaan we op zoek naar groepen Blue Cranes (de nationale vogel van Zuid-Afrika). Ook hebben we kans op Black Harrier, Denham’s Bustard, Grey-winged Francolin, Northern Black Korhaan, Karoo Korhaan, Long-billed Pipit, Agulhas Long-billed Lark, Large-billed Lark, Karoo Scrub-Robin, Karoo Prinia, Cape Bulbul, Pied Starling. Overnachting in Hermanus

  Dag 13: Grootvadersbosch is een van de grootste inheemse bossen van de Kaap. De soorten die er voorkomen hopen we natuurlijk allemaal te gaan zien: Red-necked Spurfowl, African Crowned Eagle, Martial Eagle, Forest Buzzard, Black Harrier, Black Sparrowhawk, Denham’s Bustard, Narina Trogon, Victorin’s Warbler, Knysna Warbler, Knysna Woodpecker, Forest Canary, Brimstone Canary, Cape Siskin, Amethyst Sunbird, Greater Double-collared Sunbird, African Wood-Owl, Lemon Dove, Yellow-throated Woodland-Warbler, Terrestrial Brownbul, Greater Honeyguide, Brown-backed Honeybird. Overnachting in Franschhoek

  Cape batis (© Karel Mauer)

  Dag 14: Paarl Bird Sanctuary is een waterzuivering in een natuurlijk habitat. Naast een aantal eendesoorten, steltlopers en zangvogels hopen we ook de African Harrier Hawk te zien die hier al een aantal jaren broedt. We brengen, als cultureel intermezzo, een bezoek aan het Paarl taalmonument. Een indrukwekkend stuk architectuur midden in de natuur. Maar ook hier zullen we vogels tegenkomen met kansen op Southern Boubou, diverse sunbirds. Het laatste deel van de dag gebruiken we om vogels rond ons onderkomen te kunnen fotograferen. Hopelijk is de Spotted Eagle Owl weer present, maar ook Neddicky, Cape Canary, Cape White-eye, Cape Batis, Hadeda Ibis en Bar-throated Apalis behoren tot de fotografische mogelijkheden. Overnachting in Franschhoek

  orange-breasted sunbird (© Karel Mauer)

  Dag 15: Is alweer de laatste dag. We eindigen waar we begonnen zijn. Intaka, Rietvlei. vertrek Kaapstad 23.35 uur.

  Dag 16: Aankomst Schiphol 11.30 uur.

  Dagritme
  Tijdens deze reis in Zuid-Afrika staan we om ongeveer 06.30 uur op. Rond de klok van 07. 30 uur vertrekken we richting de gebieden die we gaan bezoeken. Het is dan voldoende licht als we op de plek van bestemming aankomen.

  Klimaat
  In Zuid-Afrika is het nu winter. We kunnen koude dagen treffen (vooral ’s avonds), maar ook behaaglijke en zelfs warme. Daarom is het handig om daar met kleding rekening mee te houden. De bekende “kleding-in-laagjes” is aan te raden. Hoewel het in augustus over het algemeen droog is, kan er zo af en toe ook regen vallen.

  Accommodatie
  De overnachtingsadressen zijn zo uitgekozen dat we óf dicht bij de te bezoeken gebieden zitten, of makkelijk in de route liggen. De onderkomens zijn schoon en goed ondernouden.

  southern-collared sunbird (© Karel Mauer)

  De pelagische trip
  Temperaturen op zee kunnen verschillen. Daarom is het aan te raden om warm gekleed te beginnen en in laagjes. Om te voorkomen dat men door het opspattende water nat wordt (of de spullen) is het verstandig om regenkleding mee te nemen. Voor mensen die last hebben (of last denken te krijgen) van zeeziekte tijdens de pelagische trip kunnen speciale pleisters achter de oren helpen. Ook de seabands (polsbandjes) schijnen goed te werken. ATTENTIE: Wild Nature Tavels kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade ontstaan tijdens de pelagische trip. Wij hebben de deze partner zorgvuldig geselecteerd en deze organisatie is zelf verantwoordelijk voor de door haar uitgevoerde werkzaamheden (zie ook onze algemene voorwaarden).

  Overig
  In de accommodaties is er alle gelegenheid om mobieltjes, laptops, accu’s en dergelijke op te laden. Aangezien onze Europese stekkers niet op de Zuid-Afrikaanse stopcontacten passen, doet men er verstandig aan om zelf een verloopstekker mee te nemen en eventueel een verlengsnoer(tje) met twee of drievoudige stekkerdoos.

  Zuid-Afrikaanse kust (© Karel Mauer)

  Conditie
  Vrijwel alle excursies zullen te voet worden gedaan. Men hoeft echter niet over een topconditie te beschikken om aan deze reis deel te nemen.

  Gezondheid
  U kunt bij de GGD informatie krijgen over vaccinaties, etc. Dit deel van Zuid-Afrika, en zeker in deze tijd van het jaar, kent geen problemen met malaria.

  Vogelgids / meer informatie:
  Aanbevolen gids: Sinclair, I & Hockey, P. The larger illustrated Guide to Birds of Southern Africa. 2005. Struik Publishers (ook wel bekend als de Sasol) ISBN 978 1 77007 243 5.