Contactformulier Wild Nature Travels

  Als u dit formulier opstuurt dan krijgt u na ontvangst een bevestiging en nemen wij vrijblijvend contact met u op voor de mogelijkheden. Op onze home-page staat hoe een en ander werkt: Wij bieden uitsluitend maatwerk aan. U kunt zich dus niet inschrijven voor een willekeurige groepsreis.


  Geef uw keuze aan:


  Ik wil graag contact met u i.v.m. de reis / excursie:

  Uw gegevens:

  Aanhef: MeneerMevrouw

  Uw naam:

  Adres: Nummer:

  Postcode: Woonplaats

  Uw geboortedatum:

  Uw telefoonnummer (vast): Uw mobiele nummer:

  Uw e-mailadres:


  Hoe heeft u van ons gehoord?

  via vriendenvia Vogelshet Vogeljaarhet Vogelfestivalplaatselijke VWGvia internet zoekenvia Rootzvia SOVON-daganders namelijk:


  Inschrijving op volgorde van binnenkomst.

  De reizen binnen Europa zijn exclusief vlucht. Andere bestemmingen zijn inclusief vlucht.

  Prijzen en data

  Kleine prijswijzigingen blijven voorbehouden. Data buiten Europa onder voorbehoud i.v.m. vliegschema's luchtvaartmaatschappijen. Prijzen op basis van 2-persoonskamers (bij uitzondering drie per kamer).

  Inbegrepen zijn: alle vervoer in het land van bestemming, overnachtingen, entrees, maaltijden en gids(en). Toeslag 1-persoonskamer: zie vermelding bij de reis.

   

  Vroegboekkorting

  Zie voor de vroegboekkortingen de vermelding bij de reisbeschrijving (info/tips).

  Betaling en voorwaarden

  Aanbetaling € 300,00 p.p., op rek. nr: NL82 INGB0007303323 van Wild Nature Travels.

  Na ontvangst krijgt u een bevestiging.

  Het volledige bedrag dient uiterlijk 6 weken voor aanvang van de reis bij ons binnen te zijn. Een reisverzekering en een annuleringsverzekering raden wij u aan. Lees vooraf de algemene voorwaarden.

   

   

   

  Wild Nature Travels | Jacob van Strijplein 67 1816 NV Alkmaar

  rek. nr: NL82 INGB0007303323 | KvK-nr: 37069119 - tel: 0654 63 77 66


  Ik heb kennis genomen van de reisomschrijving en -voorwaarden.

  Coto de Doñana en Zuid-Spanje (10 dagen)
  • beste tijd: eind maart / april

  knobbelmeerkoet (© Johan Bos)

  o.l.v. Johan Bos en/of Jeroen Verhoeff

  prijsindicatie: € 1.990,00 p.p. (minimaal 5)
  >> bij kleinere groep ontvangt u offerte
  1. geschikt voor alle vogel- en natuurliefhebbers
  2. doel: relaxed vogelen en fotograferen
  3. maximaal aantal deelnemers: 12
  4. incl. vervoer in Spanje, gids, verblijf, eten, water
  5. prijs excl. vliegticket, drankjes aan de bar
  6. reis begint en eindigt op het vliegveld van Malaga
  7. toeslag 1-persoonskamer € 220,00
  8. vroegboekkorting (3 mnd) van € 50,00

  Algemeen
  Deze geheel verzorgde vogel- en natuurreis gaat door een groot deel van Zuid-Spanje: het Nationaal Park Coto de Doñana, de bergen van Grazalema, het kurkeikenbos Los Alcornocales, het vogeltrekpunt Tarifa en enkele kleinere gebieden. Vrijwel alle zomervogels zijn vanaf half april aanwezig terwijl de trek tot eind april op zijn best is. Bij Tarifa gaan we, als het weer goed is, ook zeezoogdieren op zee proberen te zien met een boot (deelname hangt af van het weer en is niet verplicht, u kunt ook de middag in het fraaie Tarifa besteden).

  Coto_de_Doñana_02

  zwarte spreeuw, kleine torenvalk bij Tarifa, geelpootmeeuw, Kuhls pijlstormvogel (© Johan Bos)

  Coto de Doñana is het belangrijkste wetland van Spanje en was eeuwenlang het jachtgebied van het Spaanse koninklijk huis. Moerassen afgewisseld met autochtone bossen, Mediterrane struikvegetatie en wandelende duinen zijn het tehuis van veel belangwekkende soorten. Sommige vogels komen in ongekende aantallen voor, zoals flamingo’s en steltkluten. Belangrijkste zoogdier in Doñana is onbetwist de Iberische lynx. Tijdens onze reizen wordt deze zeldzame kat regelmatig gezien, maar het kan ook heel goed voorkomen dat hij niet gespot zal worden.

  De natuurparken van Grazalema (een top van 1.654 m) en Los Alcornocales behoren tot de grootste beschermde natuurgebieden van Spanje. Bij Tarifa is er ook stuwing tijdens de voorjaarstrek. Dat El Torcal (bij Antequera) en laguna Fuente de Piedra de eerste twee natuurreservaten van Andalucia waren, zegt wel wat over hun uitzonderlijke kwaliteit.

  Coto_de_Doñana_03

  dwergstern, strandplevier, audouinsmeeuw, regenwulp (© Johan Bos)

  De Spaanse keizerarend, ‘aguila imperial’ (wereldpopulatie ± 170 paar), hoort bij Doñana. Het aantal paren is hier vrij gering, maar met enig geluk is deze fraaie vogel tijdens de reis te zien. Een talrijke roofvogel in Doñana is de zwarte wouw. Bij de broedkolonies zijn op korte afstand veel soorten reigers te zien, waaronder koereiger, ralreiger, kleine zilverreiger, blauwe reiger, purperreiger en – moeilijker – woudaapje.

  Coto_de_Doñana_04

  aasgier, slangenarend, ooievaar, zwarte ooievaar (© Johan Bos)

  Purperkoet en knobbelmeerkoet
  De purperkoet is met een opmerkelijke comeback bezig. Sterker: rijsttelers hebben de strijd aangebonden met deze fraaie vogel, die zij ervan verdenken hun rijst op te eten. Met de knobbelmeerkoet gaat het redelijk goed, maar het is niet zo gemakkelijk om deze soort op te merken tussen de talrijke gewone meerkoeten. Marmer- en witkopeend zijn vertegenwoordigd maar eveneens niet eenvoudig waar te nemen, vooral niet als er veel water in het gebied is.

  Programma

  Dag 1: Aankomst in Málaga
  Vervoer naar en overnachting bij Tarifa. We rijden met ons busje langs de zuidkust van Spanje. We zien de vele toeristenoorden, maar laten die links liggen. Als we in de omgeving van Tarifa komen, wordt de kust mooier en kunnen we bij helder weer Afrika al zien liggen. Gieren dienen zich aan in het laagland zien we koereigers. De prille voortekenen van deze vele interessante soorten die we tijdens deze reis gaan zien.
  We checken in bij gastvrouw Isabel in ons relatief eenvoudige, maar genoeglijke verblijf. Het restaurant kijkt uit over zee, met buitenterras. ’s Avonds zien we slaaptrek van koereigers, kleine zilverreigers en we kunnen verschillende soorten meeuwen zien. Wie verder op zee kijkt kan mogelijk Kuhls pijlstormvogels en Jan van Genten waarnemen.

  In de namiddag kijken we over zee in afwachting van zeevogels. Bij goed weer hebben we de optie om met een boot de zee op te gaan om tuimelaars, grienden en mogelijk andere zeezoogdieren te zien. Wie niet van varen houdt kan in het bijzonder fraaie stadje van Tarifa wandelen en/of een terrasje pikken. Kleine torenvalken zijn dan ook mogelijk. Tijdens eventuele de boottocht zijn Kuhls pijlstormvogels te zien. Overnachting: bij Tarifa.

  Coto_de_Doñana_05

  Met geluk wordt soms iets zeer bijzonders gezien: vale gieren op een dood paard. (© Johan Bos)

  Dag 2: Tarifa en Los Lances
  Na het ontbijt om half negen (voorafgaand kan vanaf het terras gevogeld worden) gaan we de heuvels bij Tarifa in om te kijken naar de voorjaarstrek, gevolgd door een bezoek aan het brede strand met zijn steltlopers en de slaapplaatsen van audouinsmeeuwen en mogelijk Bengaalse sterns.

  Dag 3: Los Alcornocales
  Ons doel is deze dag om dwars door dit kurkeikenbos naar de Sierra de la Grazalema te rijden. Hierbij moet vermeld worden dat er een kans is dat we halverwege moeten omkeren om een betere route te nemen. Het gebied is uitzonderlijk mooi, maar de weg is vaak ook slecht begaanbaar.

  Het begin van de trip door het bos kunnen we sowieso wel doen. Afhankelijk van hoe ver we komen maken we een wandeling langs een prachtig riviertje met veel bijzondere planten. En we stoppen regelmatig om de oneindige hoeveelheid kurkeiken op ons te laten inwerken en interessante vogels op te pikken: slangenarend, aasgier, roodkopklauwier, zuidelijke klapekster, hop, bijeneter, mogelijk theklaleeuwerik, cirlgors en andere vogels van extensief beheerd land. Overnachting in een fraai gelegen familieherberg bij Grazalema. Vanaf het terras is menigmaal havikarend gezien en we horen de cettizanger luidkeels roepen vanuit de rivierbedding.

  Speuren naar de havikarend (© Johan Bos)

  In de bergen van Grazalema. (© Johan Bos)

  Dag 4: Sierra de la Grazalema
  Deze dag zoeken we de hogere delen van deze bergen op. Kale rotsen, alpenweiden en een wandeling staan op het programma. Grazalema is een van de bolwerken van de havikarend terwijl er flink wat aasgieren, vale gieren, en enkele steenarenden broeden. Alpenkraaien, beide rotslijsters en zwarte tapuit vertegenwoordigen rotsachtige biotopen. We hopen ook zuidelijke klapekster en blonde tapuit te zien. Met geluk vangen we een glimp op van de steenbokken.
  We nemen in de vallei rustig de tijd om alles op ons in te laten werken. Het landschap is bijzonder fraai en de karstwanden geven je af en toe het gevoel dat je op de maan bent beland. We blijven omhoog kijken in de hoop op steenarend en havikarend. Groepen overtrekkende wespendieven zijn zeer goed mogelijk. Overnachting: bij Grazalema.

  Dag 5: Grazalema en Doñana
  We stappen in de bus en zoeken we de lager gelegen delen van Zuid-Spanje op. Onderweg naar Doñana bezoeken we – als het weer hiervoor geschikt is – een meer met witkopeenden, knobbelmeerkoeten en veel andere watervogels. Hier is enig geluk nodig aangezien de begroeiing erg dicht kan zijn. Overnachting bij El Rocio, aan de rand van Doñana.

  Met de Spaanse keizerarend gaat het langzaam beter (illustratie: © Frits-Jan Maas)

  Dag 6: Coto de Doñana
  We gaan een dag op stap met onze lokale expert/gids José Sánchez, die ons meeneemt achter de schermen van het Nationaal Park. José brengt ons naar plekken waar je normaal niet kunt komen. Hij heeft een vergunning om door het park te rijden en hij weet waar de keizerarend zit en regelmatig langsvliegt (grote trefkans).

  We zoeken witbuikzandhoenders op de oneindige vlakten en wie weet komen ook grielen en kleine trappen in de kijker. Vaak is op deze route de steenuil te zien, al doet hij zijn uiterste best niet op te vallen. Voor de liefhebbers zal naar de kortteen- en de kleine kortteenleeuwerik gespeurd worden.

  in Doñana nemen we ruim de tijd om alles goed te bekijken. (© Johan Bos)

  Coto_de_Doñana_01

  purperkoet, zwarte ibis, flamingo, blauwe ekster (© Johan Bos)

  Het Parque Natural van Doñana is van een ongekende schoonheid, vooral als er veel water in het gebied aanwezig is, waardoor veel steltlopers worden aangetrokken. Overal zijn groepjes flamingo’s. Onderweg hopen we nog op griel en zwarte ooievaar. Er zijn veel moerassen. De ralreiger is onderweg eigenlijk wel gegarandeerd en vaak laat hij zich makkelijk fotograferen. Dwergarend, lach- en witwangstern, griel en talloze gewone ooievaars zien we op de weg terug voorbijkomen. Overnachting: El Rocio.

  El_Rocio_Doñana

  El Rocio en het vogelrijke moerasland (© Johan Bos)

  Dag 7: La Rocina, el Acebuche, duinen
  Het is bijna ongelooflijk wat aan de oevers van La Rocina, vanuit het dorp El Rocio, gezien kan worden: purperkoet, witwangstern, rode en zwarte wouwen, dunbekmeeuwen, steltlopers, zwarte ibis, reigers en nergens in Europa zijn zo veel vorkstaartplevieren te vinden als in Doñana. Afrika staat bekend om zijn meren met flamingo’s en dit gebied scoort ook heel hoog. Af en toe geven de roze vogels een vliegshow weg. Dan is het even happen naar lucht, zo fraai. Het weer moet uiteraad wel een beetje meezitten.

  Natuur beleven in een goede sfeer, midden in Doñana. (© Johan Bos)

  In de middag gaan we naar bezoekerscentrum El Acebuche, met z’n keurige paadjes en zijn schuilhutten. We nemen de tijd, want al kuierend kunnen we veel zien: hoppen, blauwe eksters, klauwieren, veel hagedissen, vlinders, etc. Soms schrikken we een wild zwijn op.

  Coto_de_Doñana_06

  bijeneter, koereiger, steenuil, een wolk flamingo’s bij El Rocio (© Johan Bos)

  We onderzoeken niet alleen de moerassen en rietvegetatie maar ook de Mediterrane struiken en bos, die andere soorten, zoals de provençaalse grasmus, op kunnen leveren. Als er genoeg tijd over is bekijken we vervolgens wandelend de duinen aan de kust. Overnachting: El Rocio.

  Dag 8: Wetlands van Odiel
  Deze dag rijden we richting Huelva en zoeken daar het estuarium aan de kust op. Dit zijn de bekende wetlands van Odiel. We kammen het uitgestrekte gebied in alle rust uit tot aan de punt. Hier is ook gelegenheid om wat over strand en zee te kijken. Odiel is rijk aan steltlopers. Er is altijd wel sprake van doortrekkende vogels die hier tijdelijk foerageren. We hopen ook visarend, griel en talloze meeuwensoorten te zien.

  Coto_de_Doñana_07

  grote karekiet, zwarte wouw, purperreiger, ralreiger ( © Johan Bos )

  Dag 9: Coto Doñana, Fuente de Piedra
  In de ochtend wandelen we voor het laatst bij El Rocio en gaan via een interessante tussenstop in de richting van Antequera. Onderweg brengen we een bezoek aan het natuurlijke meer, laguna Fuente de Piedra, waar een flamingokolonie gevestigd is met circa 17.000 paar. En er is hier nog veel meer te zien. We moeten wel een beetje geluk hebben met het weer en de waterstand in het meer. Overnachting in Antequera.

  Coto_de_Doñana_08

  lepelaars, Iberische gele kwikstaart, roodkopklauwier, steltkluut (© Johan Bos)

  Dag 10:  Terugreis
  Afhankelijk van de vluchttijden kunnen we eventueel een bezoek brengen aan El Torcal (zie hieronder). Dit kan alleen als alle deelnemers een vlucht hebben die na 18.00 uur uit Malaga vertrekt. 

  Onder voorbehoud
  Bij voldoende tijd (als alle deelnemers ’s avonds terugreizen), en als het goed weer is, brengen we een bezoekje aan een van de meest indrukwekkende rotsformaties van Spanje, El Torcal. Hier zijn aan rotsen gebonden vogels als rotsmus, blauwe rotslijster en grijze gors te vinden. Iberische steenbok is eveneens goed mogelijk. We houden vervolgens de klok in de gaten om tijdig terug te gaan naar het vliegveld van Málaga.

  Coto_de_Doñana_09

  laatste blik op het bijzondere El Rocio, midden in vogelrijk Doñana ( © Johan Bos )

  Het programma kan afwijken i.v.m. de actualiteit, de toestand van de wegen en/of het weer. Indien een van de gidsen onverhoopt niet beschikbaar is, dan zorgen wij voor een andere reisbegeleider.