Roland van der Vliet (3e links) met de Audubon Society uit Amerika in Nederland ( © Mark Hamilton )

Roland van der Vliet (3e links) met de Audubon Society uit Amerika in Nederland ( © Mark Hamilton )

Roland van der Vliet (1970)

Milieuwetenschapper Roland van der Vliet is lang voorzitter van de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA) geweest en redactielid van Dutch Birding. Dit maakt hem echter niet minder enthousiast over ‘gewone’ soorten. Dit laatste was ook bestuurslid Jerome C. Tinianow van de Amerikaanse Audubon Society opgevallen tijdens de trip die Roland met hen deed in april 2007 door Nederland. De Audubon-leden waren allen zeer lovend over de vogels die Roland hen aanwees en de uitleg die hij erbij gaf.

Roland heeft ruime ervaring in het rondleiden van reizigers en is zelf ook een zeer bereisd mens. Veel belangrijke vogelaarsbestemmingen heeft hij al bezocht, zoals Marokko, Spanje, Polen, Canarische Eilanden, Turkije, Jordanië, Israël en Madeira. Buiten het Westelijk Palearctisch gebied heeft hij ook veel landen bezocht in Azië en in Noord- en Zuid-Amerika. Afrika en Australië ontbreken niet op zijn lijst.

Roland is gepromoveerd op weidevogels. Een oer-Hollands onderwerp waar hij inmiddels dus expert in is, al zal hij in al zijn bescheidenheid er weinig mee te koop lopen. Daarom doen wij dat maar een klein beetje.