Noord-Spanje

– Arrangement 1: Noord-Spanje, voor 2 of meer personen

rotskruiper ( © Johan Bos )


prijsind: € 775,00 p.p. per week


Info / tips

– minimaal aantal deelnemers: 02

– maximaal aantal deelnemers: 02

– start in Loporzano, provincie Huesca

– u komt met eigen vervoer

– incl. 3 dagen p.w. een Engelstalige gids

– 8 dagen vol pension

– de Spaanse gids spreekt Engels


Noord-Spanje: spektaculair gierenland

Bij dit arrangement voor minimaal 2 personen heeft u de regie grotendeels in eigen hand. U kunt dit samen met uw partner boeken, op een door u aan te geven datum. Heeft u een eigen groep, dan kunnen wij het arrangement naar believen aanpassen. We bepalen in overleg met u in welke week u naar Noord-Spanje komt. U reist met eigen vervoer naar Loporzano, provincie Huesca. Daar wordt u opgewacht door Esther of ´mr. Boletas` zelf: Josele J. Saiz. In hun landhuis voor vogelaars en natuurliefhebbers vindt u rust. Het is een perfecte uitvalsbasis voor uw excursies

fotoregelmatig cirkelen veel gieren rond ( © Johan Bos )

U wordt acht dagen lang perfect verzorgd. Slapen, ontbijt, picknick en diner zijn bij de prijs inbegrepen. Drie van de acht dagen reist een Engels sprekende Spaanse gids met u naar de beste plekken om gieren en andere dieren te zien. De overige tijd kunt u vrij invullen. U vindt voldoende tips op onze site.

Als u ons de datum mailt waarop u wilt starten, dan laten wij z.s.m. weten of er plaats is.

Nergens vindt u zo’n interessant aanbod. Noord-Spanje is een ideale plek voor mensen die rust zoeken en willen genieten van landschappen, vogels, vlinders en planten. Dit deel van Noord-Spanje behoort tot de rijkste stukken natuur van West-Europa. De sierra’s en bergen doen qua spektakel niet onder voor de Grand Cañon.

attentie
Vogelaars, vlinderliefhebbers en mensen die van planten houden kunnen het beste vanaf april tot eind augustus terecht. Van september tot maart is het weer in deze regio vaak mild en de natuur aangenaam. Rust vindt u hier altijd.

fotoadippevlinder ( © Johan Bos )


Wilt u juist gemakkelijk rotskruiper, alpenheggenmus en zwarte tapuit zien? Kom dan tussen november en maart/april naar deze unieke vakantieplek. Met name alpenheggenmus en rotskruiper zijn dan eenvoudig in de kijker te krijgen en zelfs te fotograferen, net als de blauwe rotslijster. Vale gier, lammergier, steenarend, slechtvalk, havikarend, buizerd, rode wouw en tegenwoordig ook de bruine kiekendief zijn ieder seizoen aanwezig. In de winter maakt u in Noord-Spanje tevens goede kans op grote trap, smelleken en zuidelijke klapekster. Onze gids weet de weg. Deze tijd is ook zeer goed voor fotografen en om te digiscopen.


fotoalpenheggenmus, gefotografeerd in december ( © Johan Bos )

Programma voor 8 dagen

(indien gewenst kan dit programma verlengd worden)

Dag 1. Aankomst in Noord-Spanje

U wordt verwacht in Casa Boletas en het is tijd om even bij te komen van uw autoreis. U kunt de benen strekken tijdens een wandeling door het dorp. ‘s Avonds is er een heerlijke (e.v.t. vegetarische) maaltijd. U maakt kennis met Esther, Josele en uw gids voor de volgende dag. Uw sfeervolle kamer zal u aanspreken. Het is de uitvalsbasis voor een week puur genieten.

Dag 2. Los Monegros
We gaan met uw auto en de gids naar Los Monegros. Eenmaal in dit grootse steppengebied aangekomen, maken we veel stops om de leukste vogels te zien. Kleine trappen, zandhoenders en leeuweriken, bijeneter, steenuil, kuifkoekoek, scharrelaar, griel, hop en kleine torenvalk staan op ons menu… Het seizoen bepaalt mede de soorten die gezien kunnen worden. Ook het landschap zal u aanspreken.

De onnederlandse weidsheid is overweldigend. Midden op de dag picknicken we onder een boom en laten de natuur op ons inwerken. Roofvogels zijn talrijk, vooral vale gier, aasgier, dwergarend, slangenarend en wouwen vliegen relmatig over. Met geluk zien een specialiteit als de grauwe kiekendief en als het echt allemaal meezit de grijze wouw.

fotorode patrijs ( © Johan Bos )

Dag 3. Zelf de omgeving verkennen
Deze dag kunt u de indrukken van Monegros verwerken en zelf de omgeving van Loporzano ontdekken. Dichtbij ligt het stuwmeer van Vadiello, met enorme rotsformaties en slaapplaatsen voor gieren. Hier bij Loporzano is de kans op het zien van de zeldzame lammergier groot. Vale gieren, aasgier, rode en zwarte wouw, slangenarend en dwergarend vliegen regelmatig langs. Als u rustig de tijd neemt, of bij een riviertje gaat zitten, dan ziet u veel vogels en met geluk ook vlinders.

fotoRoldan: schitterende rotsformaties met gieren ( © Johan Bos )

Dag 4. Voorgebergte Pyreneeën
We bezoeken de zuidkant van de voor-Pyreneeën: eerst gaan we naar Roldán, waar uw adem mogelijk even zal stokken bij het zien van zo`n overweldigende rotsformatie en waar de gieren vlak langsvliegen. Je kunt hun vleugels soms zelfs horen suizen. Met vrijwel elke camera zijn ze goed te fotograferen.

fotorotskruiper, gefotografeerd in december ( © Johan Bos )

Hier wordt ook wel havikarend gezien, maar deze vogel is zeldzaam geworden en het aantal waarnemingen is daardoor niet talrijk. We wandelen een stuk en picknicken op de beste plek, tegenover slaapplaatsen en nesten van vale gieren. Wie goed oplet kan rode rotslijster horen en zien, maar ook alpengierzwaluw, aasgier, alpenkraai en grijze gors zijn kandidaat voor de verrekijker.
Op de terugweg onder leiding van de gids nog een keer vogels kijken bij Vadiello of, op een andere interessante plek.

fotovale gier, Sierra de Guara ( © Johan Bos )

Dag 5. Zelf Guara verkennen
Op dag 5 bent u weer vrij om er zelf op uit te trekken. U kunt allerlei cultuursteden bezoeken, zoals de Moorse vesting van Alquezar, of een uitstapje maken naar Huesca. De echte natuurliefhebber wil meestal nog meer moois aan Guara ontfutselen. Het is echt de moeite waard, na het uitstapje met de gids, om zelf op avontuur te gaan. U kunt hier ook uren wandelen zonder iemand tegen te komen.

Tip: Bezoek het schitterende Riglos (met de grootste Karst-wanden van Europa en meer dan 120 paar vale gieren). Loarre, het best bewaarde Romaanse kasteel van Spanje, herbergt (met geluk) zwarte tapuit, blauwe rotslijster e.d. Na 16.30 uur is het een goede tijd om heen te gaan.

Dag 6. Hooggebergte Pyreneeën
We gaan met de gids wandelen in de hooggelegen vallei van Bujaruelo of in een andere vallei van het gebied rond Nationaal Park Ordesa. De gids bepaalt de beste plek op basis van het seizoen en het weer. Het is ruim een uur rijden vanaf Loporzano. Dit is de plek voor steenarend, lammergier, grijze gors, waterspreeuw en ortolaan. In de hoge alpenweiden kunnen we hooggebergtesoorten zien als citroenvink, geelgors en alpenkauw en ook gems en alpenmarmot. We hebben een lunchpakket mee en gunnen ons dus de hele dag om te genieten van dit fenomenale landschap.

Let op: in het hooggebergte is het vogelen vaak moeilijker dan in de lagere delen van Noord- Spanje. Het schitterende landschap maakt echter veel goed en in het juiste seizoen is er op het gebied van planten en vlinders veel te beleven.

fotoNationaal Park Ordesa ( © Johan Bos )

Dag 7. Reflectie in Casa Boletas
Als u in de hogere delen van de Pyreneeën bent geweest, dan zult u daar waarschijnlijk nog dagen over napraten. Op dag 7 kunt u zich de tijd gunnen voor reflectie en nog even snel een klein toertje door de omgeving maken. Inmiddels bent u er al aardig bekend geraakt. Word echter nooit overmoedig, want het gebied is bijzonder uitgestrekt.

Dag 8. Terugreis
U kunt verder reizen naar een andere plek in Spanje, of de terugreis aanvaarden. Het mooie aan dit arrangement is dat u volledig vrij bent en zorgeloos. Elke dag heerlijk eten en drinken, genieten en op uw eigen tempo Noord-Spanje beleven.

Dit arrangement kan naar omstandigheden worden aangepast en is de investering meer dan waard. Vooral als u voor de eerste keer naar Noord-Spanje gaat. Het gebied is zo uitgestrekt en er zijn zo enorm veel goede plekken, dat het reizen met een gids zeer de moeite waard is. U komt op de beste plekken en u leert snel hoe het berglandschap in elkaar zit.

Blijft u langer? Dan maken we een aangepast programma, in overleg met u. U kunt kiezen voor extra begeleiding of u gaat zelf op avontuur.

attentie
Het programma met de gids kan gewijzigd worden als de weersomstandigheden of de lokale verkeerssituatie hiertoe nopen. Houd u zich in dit opzicht altijd aan zijn / haar advies. Indien onze gids door welke oorzaak dan ook niet beschikbaar is, dan zorgen wij voor een andere goede gids.