Contactformulier Wild Nature Travels

  Als u dit formulier opstuurt dan krijgt u na ontvangst een bevestiging en nemen wij vrijblijvend contact met u op voor de mogelijkheden. Op onze home-page staat hoe een en ander werkt: Wij bieden uitsluitend maatwerk aan. U kunt zich dus niet inschrijven voor een willekeurige groepsreis.


  Geef uw keuze aan:


  Ik wil graag contact met u i.v.m. de reis / excursie:

  Uw gegevens:

  Aanhef: MeneerMevrouw

  Uw naam:

  Adres: Nummer:

  Postcode: Woonplaats

  Uw geboortedatum:

  Uw telefoonnummer (vast): Uw mobiele nummer:

  Uw e-mailadres:


  Hoe heeft u van ons gehoord?

  via vriendenvia Vogelshet Vogeljaarhet Vogelfestivalplaatselijke VWGvia internet zoekenvia Rootzvia SOVON-daganders namelijk:


  Inschrijving op volgorde van binnenkomst.

  De reizen binnen Europa zijn exclusief vlucht. Andere bestemmingen zijn inclusief vlucht.

  Prijzen en data

  Kleine prijswijzigingen blijven voorbehouden. Data buiten Europa onder voorbehoud i.v.m. vliegschema's luchtvaartmaatschappijen. Prijzen op basis van 2-persoonskamers (bij uitzondering drie per kamer).

  Inbegrepen zijn: alle vervoer in het land van bestemming, overnachtingen, entrees, maaltijden en gids(en). Toeslag 1-persoonskamer: zie vermelding bij de reis.

   

  Vroegboekkorting

  Zie voor de vroegboekkortingen de vermelding bij de reisbeschrijving (info/tips).

  Betaling en voorwaarden

  Aanbetaling € 300,00 p.p., op rek. nr: NL82 INGB0007303323 van Wild Nature Travels.

  Na ontvangst krijgt u een bevestiging.

  Het volledige bedrag dient uiterlijk 6 weken voor aanvang van de reis bij ons binnen te zijn. Een reisverzekering en een annuleringsverzekering raden wij u aan. Lees vooraf de algemene voorwaarden.

   

   

   

  Wild Nature Travels | Jacob van Strijplein 67 1816 NV Alkmaar

  rek. nr: NL82 INGB0007303323 | KvK-nr: 37069119 - tel: 0654 63 77 66


  Ik heb kennis genomen van de reisomschrijving en -voorwaarden.

  Gambia vogelfotosafari (15 dgn)
  • beste tijd: november / december / januari

  Krokodilwachter (© Matt Hofstede)

  o.l.v. Mattias Hofstede en/of Johan Bos

  prijsindicatie:  € 3.390,- p.p. (minimaal 5)

  1. geschikt voor alle vogel- en natuurliefhebbers
  2. maximaal aantal deelnemers: (in overleg)
  3. incl. vliegticket, vervoer, verblijf, eten
  4. excl. eigen verzekeringen
  5. excl. koffiestops, drankjes bij ‘t eten en a/d bar
  6. toeslag 1-persoonskamer € 350,00
  7. vroegboekkorting (6 mnd) van € 100,00

  Vluchtdata in overleg i.v.m. beschikbaarheid.


  Algemeen

  Gambia in West-Afrika is een paradijs voor de vogelaar. Naast veel tropisch gekleurde vogels kunt u hier ook Europese soorten ‘op vakantie’ zien, zoals grutto, visarend, regenwulp en tapuit. Gambia telt liefst 14 soorten reigers, 38 soorten roofvogels, 8 soorten ijsvogels, 6 soorten scharrelaars en 9 soorten honingzuigers. Veel van deze soorten vliegen rond bij de lodges die wij zorgvuldig hebben geselecteerd. We kunnen ook apen zien, waaronder groene meerkat, rode colobus, patas en (veel zeldzamer) baviaan.

  roodkeelbijeneters (© Matt Hofstede)

  Gambia ligt aan de Atlantische Oceaan en wordt aan drie kanten omgeven door Senegal. De brede Gambia-rivier maakt dit land zo bijzonder qua natuur. Zoet en zout water wisselen elkaar overal af dankzij de sterke getijdenwerking en de natte zomermoesson. Her en der langs de kust staan mangrovebossen en er zijn veel natuurparken. Meer dan 500 soorten vogels zijn in Gambia te zien.

  Programma

  Dag 1. Aankomst Kotu – Kotu creek 

  Violette toerako (© Matt Hofstede)

  Gedurende de vlucht levert de immense Sahara al indrukwekkende beelden op. Vlak voor aankomst in Banjul zal de Saloum-delta in Senegal ook een fantastisch uitzicht bieden. Aangekomen in ons hotel kunnen we in de middag al kennis maken met de Afrikaanse soortenrijkdom rond de ‘Kotu creek’, die zich vlak naast ons hotel bevindt. In de kreek en tussen de mangroven zullen we vogels zoals Afrikaanse Dwergaalscholver, Sporenkievit, Westelijke Rifreiger, Steltkluut, Bonte IJsvogel, Lelkievit, Senegalese Griel, Roodkruinzwaluw en Dwergbijeneter al snel aantreffen. Maar er is ook grote kans op onder andere de Goudkapfiskaal, Hamerkop, en Breedbekscharrelaar, en natuurlijk de Teugelijsvogel en de Malachiet-ijsvogel. Maar ook de Afrikaanse Reuzenijsvogel laat zich hier regelmatig leuk zien en fotograferen.

  Dag 2. Kotu cycletrack – Fajara golfcourse 

  Na een goed ontbijt gaan we vandaag de buurt rond onze thuisbasis verder verkennen. Te voet doen we een rondje ‘cycletrack’. Hier heb je vooral in de ochtend goed en mooi licht in de rug om de rijstvelden af te speuren op soorten als Kaalkopkiekendief, Ralreiger, Kapgier, Sahelscharrelaar, Zwartkopreiger, Geelsnavelwouw, Senegalese Spoorkoekoek, Westelijke Roodsnaveltok, Jacana, Shikra, en misschien wel de ‘skulky’ Goudsnip. Midden op de dag doen we rustig aan, lunchen we in ons hotel, en er is tijd om wat voor jezelf te doen. Rond een uur of drie volgen we de kreek om via de golfbaan bij de plek te komen waar zout water in zoetwater overgaat. Tijdens deze wandeling is er kans op fraaie soorten als Roestflankprinia, Senegalijsvogel, Koereiger, Blauwbuikscharrelaar, Zwart Porselijnhoen en de Barbarijse Frankolijn.

  Roodsnaveltok (© Matt Hofstede)

  Dag 3. Abuko – Lamin-ricefields 

  Rond half 8 vertrekken we met de auto naar een van de weinige stukjes overgebleven tropisch oerbos in Gambia. Abuko is het oudste National Park van het land waar veel bosvogels voorkomen die elders in het land moeilijk te vinden zijn. Naast vogels als de Afrikaanse Paradijsmonarch, Grijskopblada, Hylia Roodborstblauwsnavel, Afrikaanse Dwergijsvogel Bonte Tok en de Violette en Groene Toerako, kun je hier ook Krokodillen en meerdere soorten apen en slangen vinden. Als er nog genoeg tijd over is zullen we nog de Lamin-rijstvelden bezoeken waar ook vele leuke soorten te vinden zijn. Later op de dag kunnen we nog wat vogelen en fotograferen op en rond de Kotu-bridge. Net zoals op elke andere locatie die we bezoeken is er altijd de mogelijkheid dat er onverwachte of zeldzame vogelsoorten opduiken. Wederom overnachten we in ons hotel in Kotu.

  Bonte IJsvogel bij Kotu (© Matt Hofstede)

  Dag 4. Kartong – Tujereng – Tanji 

  We gaan per auto naar Kartong dat vlak tegen de zuidwestgrens van Gambia met Senegal ligt. In de ondergelopen voormalige zandmijnen kunnen we we misschien wel onze soortenlijst uitbreiden met de Zwarte Kroonkraanvogel en de Afrikaanse Dwergeend. Lunchen doen we over het algemeen thuis op de compound van onze uitstekende Gambiaanse gids en chauffeur Alieu, die naast dat hij over een uitmuntende vogelkennis beschikt, ook de meeste geluiden kent en vele kan nadoen. Hier reageren veel vogels op en laten zich dan vaak dichterbij zien! Bij Tujereng gaan we de ‘bush’ in om soorten binnen te halen als: Lannervalk, Zwartkruintsjagra, Fanteekamzwaluw, Geparelde Dwerguil, Kardinaalspecht, Roodgele Baardvogel en Zwartkopkievit en veel meer leuk spul. De middag vullen we in met een bezoek aan Tanji, een vissersdorp aan de kust, waar we mooie zeevogels zullen zien. Onder andere Visarend, Konings- en Reuzenstern, en Kelpmeeuw en Grijskopmeeuw kun je hier goed op de gevoelige plaat vastleggen.

  Dag 5. Faraba Bantang bushtrack fotohut en omgeving

  Wijnrode Amarant (© Matt Hofstede)

  Een fotohut die we bezoeken biedt uitstekende mogelijkheden om fraaie, moeilijk te spotten soorten prachtig van dichtbij te bekijken en te fotograferen. Zeldzame vogels als de Aurora-Astrild en Wijnrode Amarant hebben we hier zelfs als eerste kunnen vastleggen! De omgeving staat vooral bekend om haar grote verscheidenheid aan roofvogels, maar soorten als de Broebroe, Vierbandzandhoen, Mozambiquesijs, Geelborstapalis, Groene Boomhop, Gestreepte IJsvogel en de Grote Honingspeurder zijn hier ook vaak tegen te komen. Halverwege de middag gaan we op tijd naar ons hotel, om ons rustig voor te kunnen bereiden op ons 6-daagse avontuur ’up river’, waar we de volgende ochtend vroeg aan gaan beginnen!

  Dag 6. Roadbirding – JanJanbureh (Georgetown) 

  De dag begint al vroeg want we hebben dik 300 kilometer te rijden richting Janjanbureh (het voormalig Georgetown), dat zich op een eiland in de Gambia-rivier bevindt. De weg daar naar toe is in prima conditie dus hier hoeven we niet tegen op te zien, mede omdat we onderweg vele leuke waarnemingen doen waar we altijd even de tijd voor nemen. Ook hebben we onze vaste plekken waar we zullen stoppen om ‘harde’ soorten mee te pakken als Bruinnekpapegaai, Bateleur, Noordelijke Hoornraaf, en de altijd spannende Parelvlekral. Overnachten doen we de komende 3 dagen in het gastvrije ‘Baobolong camp’, waar de aangename en relaxte sfeer u snel zal bevallen.

  Parelvlekral (© Matt Hofstede)

  Dag 7. Lamin Koto – Bansang Quarry

  Na koffie en ontbijt steken we per boot de rivier over waar we bij Lamin Koto te voet een stukje North-bank gaan verkennen. We zullen al snel merken dat er zich hier een hogere soortendichtheid aan fauna bevindt in verhouding tot het kustgebied. Veelal tref je hier soorten zoals de Kleine Groene Bijeneter, Waaliaduif, Grijze tok, Zwartbandbaardvogel, Grijze Torenvalk, Rotspatrijs en meerdere soorten honingzuigers. Lunchen doen we, net als morgen, op onze tijdelijke basis ‘Baobolong camp’.

  ’s Middags rijden we naar Bansang om in een oude steengroeve te gaan genieten van een grote kolonie Roodkeelbijeneters. Naast deze Bijeneters zijn Langstaartparadijswida, Zevenstrepengors, Bruinrugvinkleeuwerik, Dominicanerwida en de Bandgors hier vaak ook leuk mee te pakken. Ook hier is weer uitstekend de gelegenheid om mooie platen te schieten.

  Dag 8. Gambia-river – Jakhally-ricefields 

  Deze ochtend gaan we met een boot de rivier op. Het is op deze manier mogelijk om vrij dichtbij de vogels te komen zonder dat ze snel opvliegen. Dit geeft ons natuurlijk goed de kans om ze prachtig te kunnen bekijken en fotograferen. Vogels die tijdens onze boottocht hun opwachting maken zijn onder andere Mangrovereiger, Palmgier, Wielewaalzanger, Moerasvliegenvanger en vele soorten ijsvogels zoals misschien wel de Grijskop- of de nog zeldzamere Glansijsvogel.

  Kleine Groene Bijeneter (© Matt Hofstede)

  De machtige Afrikaanse Zeearend zit vaak op een dode tak aan de rand van de rivier, en als we geluk hebben lopen we zelfs de Afrikaanse Fuutkoet, alias de Watertrapper, nog tegen tegen het lijf! Vele andere dieren zoals apen en nijlpaarden kunnen we hier op gepaste afstand ook nog bewonderen. Als we in de middag naar Jakhally rijden zullen we onderweg nog een kolonie Maraboes bezoeken en proberen of we de Grijze Oehoe aan onze lijst kunnen toevoegen. De Jakhally-rijstvelden zijn uitermate geschikt om een paar lastige soorten te kunnen spotten en platen. Goudsnip, Hadada Ibis, Kwartelastrild zijn over het algemeen goed te vinden. De kans om hier de Zwarte Spoorkoekoek tegen te komen is ook aanwezig. De honderden Jacana’s leveren, zeker als ze opvliegen, een indrukwekkend schouwspel op.

  Dag 9. Northbank birding – Tendaba

  We verlaten JanJanbureh als tijdelijke basis en vervolgen onze reis over groot stuk ‘Northbank’ om nog enkele targetsoorten naar binnen te slepen. Als eerste gaan we op zoek naar de Noordelijke Karmijnrode Bijeneter, de grootste van de acht in Gambia voorkomende Bijeneters. Daarna zullen we menig wetland afspeuren in de hoop de mythische Krokodilwachter te zien. De euforie is altijd weer groot bij het vinden van deze prachtige vogel, ook aangezien ze nooit in groten getale voorkomen.

  Afrikaanse Visarend (© Matt Hofstede)

  Verder kunnen op onze route andere gave soorten meepakken als Vorkstaartplevier, Roodkopsmelleken, Sahelparadijswida, Kleine Rotsmus, Zwartbuiktrap Bruine Slangenarend, Temmincks Renvogel, en de Maskerduif, die je soms in grote aantallen aantreft. Bij Farafeni steken we per pont de rivier weer over, om in de middag aan te komen in ’Tendaba Rivercamp’, waar we de aankomende nacht zullen verblijven. Aan het eind van de middag gaan we altijd op het oude ’Tendaba Airfield’ nog een rondje vogelen.

  Dag 10. Baobolon Wetlands – Battelingtrack – Kalagi 

  De over het algemeen als ’knaller’ bestempelde boottocht vanuit Tendaba naar de op de noordbank gelegen Baobolon Wetlands zal de gehele ochtend in beslag nemen. Hier kunnen we een groot deel van onze wenssoorten aantreffen. Spoorwiekgans, slangehalsvogels, Afrikaanse Nimmerzat, Bisschopsooievaar, Bruine Honingzuiger, Heilige en Zwarte Ibis, Reuzenreiger, Turkooismonarch, Groene en Witkapbijeneters, Kleine Pelikaan en vele soorten ijsvogels die vaak mooi van dichtbij vast te leggen zijn. En als het meezit krijgen we ook nog de Witrugkwak te zien die zich, zeker overdag, goed schuil weet te houden tussen de mangroves. Zijn enorme ogen wijzen er duidelijk op dat ze overwegend in het donker actief zijn.

  Witrugkwak (© Matt Hofstede)

  Na de lunch vertrekken we met onze spullen om naar onze volgende bestemming te gaan. Deze middag zullen we lekker rondstruinen in een gebied dat dezelfde soortenverscheidenheid bevat als het vlakbij gelegen Kiang West National Park. De Kaapse Griel en zowel de Mozambikaanse als de Viervleugelnachtzwaluw kunnen er hier voor zorgen dat je hart overslaat als ze vlak voor je neus opvliegen.

  Groenrugeremomela, Senegalese Vliegenvanger, Kraaggraszanger, Witkapmiertapuit, en Zwaluwstaartbijeneter kunnen we soms op nog geen paar meter van elkaar zien. En we moeten niet vergeten het vee te controleren op Geelsnavelossenpikkers. Vervolgens rijden we richting Kalagi om daar vandaag te de nacht door te brengen.

  Dag 11. Kalagi – Jarrol-ricefields – Kotu 

  Het ‘Kalagi rivercamp’ is prima vertoeven. We gaan daar dan ook na ons ontbijt eerst achter het camp een leuke wandeling maken, met uitzicht op de daarnaast gelegen wetlands. Geelsnavelklauwier, Schildraaf, Treurdrongo’s, verschillende soorten Spechten en Glansspreeuwen vind je in en rond het camp. Ook zijn onze ogen naar boven gericht om wellicht Dwerg-, Savanne-, of Wahlbergs Arenden en andere rovers te spotten. De ’prehistorische’ Noordelijke Hoornraaf behoort eveneens tot de bewoners van de wetlands.

  Noordelijke Hoornraaf (© Matt Hofstede)

  Op weg naar ons hotel aan de kust doen we nog een aantal plekken aan, waaronder de rijstvelden bij Jarrol. Hier treffen we altijd wel meerdere soorten roofvogels aan. De Bateleur, Gabarhavik, Afrikaanse Kuifarend, Hagedisbuizerd, Vechtarend, en Witruggier kunnen we hier allemaal tegenkomen. In de middag komt er een eind aan ons ’up river’-avontuur en arriveren we weer aan de kust bij ons hotel in Kotu.

  Dag 12. Kotu birding – Sewage ponds 

  Vandaag doen we rustig aan en kunnen we lekker wat bijkomen van alle indrukken de we tot nu toe hebben opgedaan. Er is ruimte om wat voor je zelf te doen bij het hotel, of je gaat gewoon weer mee om rond Kotu wat vogels te gaan kijken. Ook kunnen we vandaag een bezoek brengen aan de ‘Kotu Ponds’, die zich prima lenen om enkele soorten vogels makkelijk en mooi te fotograferen en te bekijken.

  Witwangfluiteenden (© Matt Hofstede)

  Dag 13. Marakissa rivercamp – Marakissa woods 

  ‘Easy birding’ is de juiste omschrijving voor ons bezoek aan het ‘Marakissa Rivercamp’. Deze toplocatie biedt ons een ontspannende dag vogelen. In de morgen gaan we in een kano genieten van al het natuurschoon wat er op en aan het riviertje te vinden is. Het is mogelijk dat we van dichtbij meemaken hoe de Zwarte Reiger zijn aparte manier van jagen toepast, en de grielen en kieviten tot op slechts een meter van je af rustig blijven zitten als we voorbij dobberen in de kano.

  Terwijl onze lunch bereid wordt zitten we rustig in het restaurant te kijken naar de vele vogels die uit de waterbakken in de tuin komen drinken. Enkele attracties als de Schubkaplawaaimaker, Geelkraagbuulbuul, Zwartkapbabbelaar, Piapiac, Violette en soms de Groene Toerako kun je hier in de tuin verwachten. De Honingspeurders zijn hier ook goed vertegenwoordigd met de Grote, de kleine en de zelfs in Gambia weinig waargenomen Gevlekte Honingspeurder. In de middag hopen we onder meer nog op de Zwarte Boomhop of een zwerm Helmklauwieren in de ‘Marakissa Woods’.

  Dag 14. ‘Catch-Up’ birding 

  Deze dag staat geheel in het teken van het naar binnenhalen van eventuele gemiste wenssoorten in de kuststreek. Het programma wordt – in overleg – daarop aangepast. Onze Gambiaanse gids is altijd goed op de hoogte van de aanwezigheid en locatie van lastige soorten in de buurt zodat zijn advies vaak doorslaggevend is in de invulling van de bestemming.

  Groene toerako (© Matt Hofstede)

  Dag 15. Kotu birding – Terugvlucht 

  Afhankelijk van de tijd die er nog is voordat de bus arriveert die ons naar het vliegveld zal brengen, gaan we altijd nog wat vogelen en ’rondhangen’ in de omgeving van de Kotu-bridge. Hierna is het toch echt afscheid nemen van dit mooie, indrukwekkende en gastvrije land, en vliegen we met fantastische foto’s en ervaringen terug naar Nederland.

  Dagritme

  Tijdens deze reis in West-Afrika staan we om ongeveer 07.00 uur op. Rond de klok van 07. 45 uur starten de excursies. Het is dan voldoende licht, maar nog niet te warm. Wij gaan genieten van twee fraaie lodges in het binnenland.

  Gidsen Matt Hofstede en Alieu

  Klimaat
  Gambia kent een subtropisch klimaat. De temperatuur is maximaal rond de 30 graden en de luchtvochtigheid is laag. ‘s Nachts kan het opvallend koel zijn.

  Accommodatie
  De reis gaat voor een deel naar gebieden waar toeristische voorzieningen simpel zijn.

  Flexibiliteit
  Reizen in Afrika betekent: kans op verrassingen. Deze reis is voorbereid met de hulp van betrouwbare contactpersonen in het land. Soms is het mogelijk dat het programma aangepast wordt.

  Conditie
  In de reis zijn enkele wandelingen opgenomen. Eenvoudige wandelingen, die in combinatie met het klimaat toch anders aanvoelen dan in Nederland. Een normale lichamelijke conditie is voldoende.

  Gezondheid
  U kunt bij de GGD informatie krijgen over vaccinaties, etc.

  Vogelgids / meer informatie:
  Aanbevolen gids: A Field Guide to Birds of The Gambia and Senegal, ISBN 0-7136-7549-1

  Kijk voor meer fotografie van Matthias Hofstede op: www.focusonbirds.nl

   

  Bateleur of Goochelarend (© Matt Hofstede)

  Kotu Creek (© Matt Hofstede)

   


  Het programma kan afwijken i.v.m. de actualiteit, de toestand van de wegen en/of het weer. Indien een van de gidsen onverhoopt niet beschikbaar is, dan zorgen wij voor een andere reisbegeleider.